Jak Lery opět nevylezl Dom (4545) – pokus zimní

20140215-130618-05

Už je to dlouho co si Lery umanul vystoupat na Dom (4545), nejvyšší vnitrozemskou švýcarskou jehlu. Po té co Dom viděl z vrcholku Bishornu Pandora UK Sale(4153) v létě 2011 absolutně této hoře propadl.

A protože to je Lery, tak si pro výstup vybral SZ hřeben Festigrat. V létě 2012 se pokusil o výstup, nicméně kvůli časové tísni v pozdních odpoledních hodinách otáčel kormidlo pouhých Pandora Gold Beads70m pod vrcholem. Dom mu nedává spát a uchvácen polskými zimními výstupy se zrodil nápad pokusit Festigrat v zimních podmínkách..

První pokus o zimní výstup nevyšel hned v počátku protože v únoru 2013 nebyl kdo by do toho podniku šel. Nicméně únor letošního roku 2014 byl na blázny více než bohatý :).

Nový člen oddílu Martin Mikloš byl jasný člen týmu od samého začátku a ostatní vykrystalizovalo postupně. Třetím i když vlastně nejzkušenějším horolezcem výpravy se stal Martin Ksandr, poslední přírůstek do výčtu velehorských výstupů je výstup na Afgánský Noshaq (7492) v loňské expedici Expedice Afghánistán – Noshaq /7492m/ 2013 by Rock Point. Jako čtvrtý do party si pro zkušenosti z alp přišel Petr Hlubina.

Po poledni v pátek 14.2. 2014 vyrážíme z Ostravy směr Německo a následně Švajc a údolí Zermattu. Nad ránem dorážíme do Randy, po 2,5 hodinách spánku, jdeme na informace a ptáme se na podmínky na kopci. Odpověď chlapíka v infostánku je jasná a ve smyslu: „Jste se posrali, ne?! Nikdo tam nechodí, je tam plno sněhu.“ Poděkovali jsme, koukli ještě do mapy, zalezli zpátky do podzemní garáže, přebalili věci a vyrazili.

Pro představu, z Randy na Domhütte, kde se v létě dostanete za 4,5 hodiny, jsme my došli za necelé 2 dny s mezipřespáním na Europahütte.

Asi nemá cenu rozebírat detaily a popisovat, jaké nádherné počasí a výhledy jsme měli.. Vše uvidíte na fotkách níže. V zimě dobitá výšková kvóta je stanovena něco kolem 3700m.

Ještě nám vrtá hlavou, zda-li jsme se pokoušeli o zimní prvovýstup nebo už tenhle podnik někdo před námi udělal. Každopádně je to předmětem dotazu na Horskou službu v Zermattu. Teď už mrkněte na fotky, ať si sníh alespoň připomenete, pokud jste zimu prožili v Beskydech.

Závěrem bych rád poděkoval klukům, že do tohoto podniku vůbec šli, a taky Radkovi ze zdraviafitness.cz za jeho doplňky stravy.

Hore zdar!

[flagallery gid=31]

 

2 komentáře u „Jak Lery opět nevylezl Dom (4545) – pokus zimní

  1. Ahoj moc pěkné fotky, musel to být super výlet 😉 my se chystáme na „DOM“ koncem léta, kdyby se někdo chtěl přidat dejte vědět, radi poznáme nové lidi kterým nevádí ani zimní výstupy 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *